регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Машина на времето

23:15 понеделник, 5 октомври

България плаща визите за руснаци

29 април 2009 г.

Във вторник премиер-министърът на България Сергей Станишев проведе преговори с председателя на правителството Владимир Путин. Страните обсъдиха проектите "Южен поток", "Бургас-Александруполис", кредита за строителството на АЕЦ "Белене" и други енергетически проблеми, а също така и въпросът с визите. София обеща да поеме разходите при оформяне на документи във визовите центрове.

"Няма да се събират такси за предоставяне на визи, - обеща премиерът на България. - Взехме решение, че във визовите центрове, обслужващи руските граждани при получаване на визи, за да се ускори процеса и да бъде по-евтино за руските граждани, разходите ще бъдат поемани то българската страна".

По информация на Сергей Станишев България ежегодно се посещава от 250 000 руски туристи. До този момент при издаването на обикновена виза те са заплащали 1600 рубли консулска такса и от 500 до 1000 рубли такса за обслужване. За спешна виза, издавана за 2 дни, консулската такса се увеличава двойно, предава РИА "Новости".

Покрай това при преговорите са обсъждани и въпросите за сътрудничество в сферата на енергетиката. По думите на Владимир Путин "Газпром" и българските партньори са успели да урегулират всички технически разногласия по проекта "Южен поток", поради което документите могат да бъдат подписани в срок до две седмици. На свой ред Станишев обеща, че София не възнамерява да съкращава покупките на руски газ. "По условията на договора за 2006-2030 година са предвидени 17 милиарда кубични метра за година. Никой не възнамерява да отменя това", подчертава премиер-министърът на България, отбелязвайки, че в хода на отделни преговори ще бъде обсъждано възможно увеличение на закупуваните обеми "синьо" гориво.

Засегнат беше и въпросът с прокарването на нефтопровода "Бургас-Александруполис", по който през територията на България и Гърция въглеводородите ще стигнат до пазарите на Европа, САЩ и Азиатско-Тихоокеанския регион. Владимир Путин отбеляза, че строителството трябва да се предвижва "по най-добрия начин", а интересите на хората, живеещи в зоната на прекарваните тръби да бъдат съблюдавани. Премиер-министърът на РФ подчерта, че Русия винаги изхожда от най-високите екологични стандарти в атомната енергетика и в доставката на нефт и газ.

Путин и Станишев обсъдиха и въпроса за отпускане на кредит за строителстото на АЕЦ "Белене" в България. Главата на руското правителство напомни, че през 2008 година в бюджета на РФ са били отделени няколко милиарда евро за този проект, обаче София тогава се отказва от заема, поради което средствата са насочени към други цели. "Премиерът (на България) помоли да се върнем на този въпрос, това са няколко милиарда евро, ние ще разгледаме тази възможност и смятам, че ще решим този проблем", отбеляза Путин.

След преговорите с премиера Станишев се срещна и с президента на Русия Дмитрий Медведев. "Вие проведохте хубави, пълноценни преговори с председателя на нашето правителство... - отбеляза Дмитрий Медведев по време на срещата си с премиера на България. - Има осезателни резултати от вашата работа. Най-малкото финална договореност, доколкото разбирам, по енергийния проект. Надявам се, че в този смисъл можем окончателно да стигнем до подписване на документите в най-близко време, независимо от трудностите по подготовка на съответните документи". /Дни.ру

Новината може да бъде споделяна под лиценза
Creative Commons - Attribution (CC-BY), версия 2.5

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5