регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Природа

18:56 събота, 9 април

С маски и марли предпазват жителите на две села заради прах

Димитровград /КРОСС/ Завишени концентрации на прахови частици вследствие на вилнеещия втори ден ураганен вятър бяха отчетени в последното денонощие във въздуха над две димитровградски села, съобщи местният информационен портал DGPazar.eu. В резултат на влошената екологична обстановка в Брод и Злато поле се проведе спешно заседание на Общинския координационен щаб. То бе свикано от кмета Стефан Димитров на основание Закона за защита при бедствия и аварии с цел да се набележат мерки за информиране и предпазване на населението.

Като източник на запрашеността от Общината сочат сгуроотвалите на ТЕЦ "Марица-3". Заедно с представители на топлоелектрическата централа са предприети и конкретни мерки за ограничаване на пренасяните от вятъра вредни емисии. Сред тях са подобряване оросяването на проблемните сгуроотвали и снабдяване на населението на двете села с предпазни маски и марли.

За да се ограничи по-нататъшното запрашаване, започна и периодично оросяване на улиците в Брод и Злато поле. За изпълнение на част от мерките бяха мобилизирани служители на общинско предприятие "Организация и контрол на движението, паркинги и охрана".

От администрацията на кмета Стефан Димитров препоръчват жителите на проблемните населени места да останат по домовете си, затваряйки плътно вратите и прозорците. Уверението е, че общината има готовност при промяна посоката на вятъра да реагира с адекватни мерки и спрямо останалите рискови населени места.

По данни на Националния институт по метрология и хидрология, вятърът ще запази своята интензивност по понеделник сутрин. Според НИМХ, в момента скоростта му в района на Димитровград достига до 7 метра в секунда.

/ЦГ/ (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5