регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Анализи и коментари

20:01 неделя, 10 април

С булдозер срещу ромите

Брюксел апелира към страните от ЕС до края на 2011 да разработят стратегии за борба срещу социалното изключване на ромското малцинство. В същото време във Франция са в ход най-големите прочиствания на ромски лагери, коментира Дойче веле

Булдозерът идва посред бял ден. Отправя се директно към две каравани на поляната в близост до супермаркета "Лекрерк" в Нант, където от месеци живеят две ромски семейства. 17-годишният Шабан си спомня: "Караваните бяха заключени и моите братя и сестри бяха вътре. Те гледаха през прозореца към булдозера и плачеха". В последния момент 13-годишният брат на Шабан успява да отключи вратата и да освободи малките.

Прогонените се завръщат

Работниците в супермаркета се чувствали заплашени от ромите. И тъй като поляната принадлежи към супермаркета, те поели правораздаването в свои ръце. Ето какво казва адвокатът Луи Бурже: "Ние се връщаме столетия назад във времето, когато правораздаването е оставено в ръцете на индивида, а не на държавата". Това се случва в края на март. Акт, немислим по-рано, смята педиатърката Мишел Мезар, която се ангажира в правозащитната група "Ромаюръп". За всичко е виновен президентът Саркози, смята тя. Миналото лято той обяви официално, че ще разчисти всички нелегални ромски лагери във Франция: "Погром е може би много силно казано. Но наистина изявлението на Саркози окуражи някои хора да дадат простор на расистките си предубеждения. Мисля, че това беше карт-бланш за саморазправа".

Саморазправата в Нант може да е единичен случай, но властите разрушават все повече лагери. 250 роми в Бобини, 400 в Заршел, всяка седмица има такива съобщения. Още през февруари, малко преди да подаде оставка, вътрешният министър на Франция гордо заяви, че 70 процента от всички нелегални лагери са опразнени. "Вярно е, имаше много опразвания, но повечето роми, които бяха репатрирани към Източна Европа, се връщат обратно. Тоест министърът не може да каже, че с политиката си е намалил броя на живеещите във Франция роми", казва Мезар.

Нужен е по-силен натиск от Брюксел

Действително преди обявените масови репатрирания във Франция живееха около 20 000 роми. Сега техният брой е същият. "Това не води до никъде. Само влошава положението на ромите. Децата не ходят на училище, прекратени са и текущите медицински прегледи". Според Мишел Мезар Саркози действа по този начин, защото иска да привлече на своя страна десните избиратели. Тя приветства намесата на ЕС и стратегическия документ на Вивиан Рединг. "Много е хубаво, че ЕС се захвана с темата. Но докато предложенията са необвързващи, нашият президент може де продължи с разчистването на ромските лагери. Би трябвало ЕС да упражни по-силен натиск върху страните-членки", смята Мишел Мезар.

/АС/ (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5