регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Анализи и коментари

21:15 неделя, 10 април

Русия: Дуелът президент vs. премиер

Продължава задкулисната борба за надмощие между премиера Путин и президента Медведев. Лагерът на Путин възнамерява да ограничи и дори да забрани достъпа на руснаците до Skype и G-Mail. Президентът е на друго мнение, коментира Дойче веле

Вътрешното разузнаване ФСБ вижда в новите медии директна заплаха за сигурността на страната. Това заяви шефът на центъра за защита на личните данни към ФСБ. Непосредствено след това бе публикувано и становището на президентския апарат. Ставало дума за лично мнение. В спора се намеси светкавично и говорителят на Владимир Путин, който каза, че не ставало дума за лично мнение, а за официалната позиция на ФСБ.

Ясно послание от президентството

Необичайно развитие за руските условия, което отново изважда на показ съществуващия конфликт между правителствения ръководител и президента. Владимир Путин е рожба на тайните служби и по времето на Елцин беше шеф на ФСБ. Дмитрий Медведев пък има собствен сайт в интернет и се е регистрирал като блогър. Позицията на Медведев беше пояснена от Михаил Федотов, ръководител на отдела за човешки права към президентството: "За да се контролира Скайп или електронната поща трябва да бъде гласуван съответен закон. Аз не виждам никакво законово основание да се забранява ползването на интернет".

От лагера на Медведев се казва, че руската политика в сферата на информационните технологии няма да се определя от тайните служби: "Ако нашите тайни служби не са в състояние да изпълняват функциите си, тогава моля, да блокират изцяло интернет или Фейсбук и Туитър. Само че това не е правилният път". Задачата на ФСБ не е да предприема рестриктивни мерки, а да се грижи за информационната сигурност. Ясно послание от президентството.

Задават се избори...

Според наблюдатели спорът за контрола върху модерните медии много добре пасва на политическия ландшафт в Русия. Не само по повод либийския конфликт президентът Медведев остро се разграничи от премиера Путин. И в други сфери той все по-отчетливо се дистанцира от министър-председателя. Така например Путин трябва да извади всички свои служители от управителните съвети на големите държавни концерни. Те няма какво да търсят там, заяви ултимативно Медведев. Тези словесни стълкновения демонстрират желанието на Медведев за заемане на по-изгодна позиция в предстоящата предизборна борба за президентското кресло. Според последните социологически проучвания 38 процента от руснаците биха гласували за него, докато Путин получава засега - 43 на сто.

 

 

/АС/ (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5