регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Събития

16:08 понеделник, 11 април

МВР обмисля стратегия при евентуална миграционна вълна

МВР обмисля стратегия при евентуална миграционна вълна

Средствата по Шенген са усвоени на 100%

 

София /КРОСС/ Наблюдаваме ситуацията с евентуални емиграционни вълни от Северна Африка и обмисляме стратегии в това отношение. Все още е рано да имаме финална позиция по въпроса, но той безспорна засяга страните от целия Европейски съюз, посочи зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

 

Днес в МВР бяха представени постигнатите резултати и изпълнението на целите, заложени в Националната индикативна програма 2007-2009 по инструмента Шенген. Георгиев обясни, че влизането в Шенген е процес на надграждане, който включва най-напред реализиране на техническа част, а след това и търсене на политически консенсус с държавите-членки на ЕС по повод Георгиев допълни, че отпуснатите средства по програмата са усвоени на 100%. От отпуснатите 128 милиона и 900 хиляди евро над 11 милиона са инвестирани в техническа част, която включва софтуер, обучение на кадри и комуникация. Останалите средства са вложени в закупуването на три хеликоптера, 11 кораба /пет морски и шест речни/, мобилни устройства, високопроходими автомобили, както и в изграждането на център за временно настаняване на чужденци в Любимец. Националното съфинансиране по програмата е на стойност 28,4 милиона евро. България е готова технически за Шенген, посочи Георгиев. По думите му България е демонстрирала ясна политическа воля и ангажираност по отношение на Шенген.

15 минути ще са необходими на граничните контролно-пропускателни пунктове за издаване на виза, обясни зам.-министърът.

 

Валери Веселинов, директор на Дирекция "Консулски отношения"обясни, че системата за издаване на визи включва няколко компонента:

- модерен национален визов център, който събира цялата информация

- модерни консулски служби, които приемат заявките за визи

- обекти за издаване на визи на КПП-тата, които да имат връзка с Националния визов център.

Веселинов уточни, че всички изисквания за обзавеждане на КПП-тата със съответната техника вече са изпълнени под ръководството на Гранична полиция.

 

 

Министър Цветан Цветанов вложи всички усилия, така че тези които се съмняват в нашата готовност да дойдат и да я проверят, заяви още Димитър Георгиев. По този повод се очаква в България да пристигне и вътрешният министър на Франция.

 

 

/АС/ (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5