регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Природа

16:01 понеделник, 11 април

Готов е Зеленият образователен център в Шабла

Шабла /КРОСС/ Готов е Зеленият образователен център в Шабла. Очаква се той да бъде открит на 18 април т. г. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците, съобщават от общината.

 

Зеленият образователен център се намира в най-старата постройка в Шабла, която е архитектурен паметник на културата с местно значение. Сградата, известна като "Старото училище" или "Пансиона", и прилежащият й парк са обновени и адаптирани към новите й специфични функции на образователен и информационен център за природазащитна и туристическа дейност. Разполага със зали за лекции и експозиции, в които ще има възможност да се представя биологичното разнообразие и културно-историческото наследство на района. Жителите и гостите на общината ще могат да ползват и модерна интернет зала със система за on-line наблюдение на влажните зони чрез камери. В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни - Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. Освен за директно наблюдение на езерата от Зеления образователен център IT-системата ще е в помощ и на държавните контролни органи, които следят за спазването на екологичното законодателство.

Проектът, който започнахме през април 2009 г. и завършваме сега, може да бъде използван като модел за управление на природните територии от общините в цялата страна, смята кметът на община Шабла Красимир Кръстев. Горд съм, че направихме модерен многофункционален център, в който всеки ще може да намери както полезна информация за природното многообразие на региона, така и място за кратък отдих край езерната зона, която сме създали, заявява още г-н Кръстев.

/АС/

  (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5