регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Здраве

22:03 сряда, 20 април

Въвеждането на минимален праг за частен преглед ще настрои пациентите срещу лекарите

И сега лекарят може да си поставя каквито цени желае на прегледа, който извършва, затова въвеждането на минимален праг от 24 лева няма да доведе до нищо добро, коментира в предаването „Под лупа” на ТВ "Европа" председателят на Националната пациентска олганизация д-р Станимир Хасърджиев. По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Юлиан Йорданов лекарят не трябва да взема никакъв хонорар, когато става дума за спешен случай.

Всеки лекар по своя преценка може да не вземе хонорар на свой пациент, но не и той да бъде по-нисък от минималния праг, отбеляза зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Решението на лекарския съюз е минималният праг за частен преглед при лекар да е 24 лв., който е равен на 10% от минималната работна заплата.

“Идва при мен пациент, който няма пари да си плати и аз няма да му кажа дай ми един лев, защото за него този лев може да се окаже жизненоважен и да не си купи хляб. Аз казвам – добре, бай Иване, дай ще те прегледам, живи здрави и готово. Когато се касае за спешен случай лекарят не взема хонорар”, каза д-р Йорданов.

Според председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев въвеждането на този праг е грешка.

“И сега лекарят може да си поставя каквито цени желае на неговия преглед, никой не му пречи за това и има кабинети, които са пълни с пациенти при това благодарни пациенти, които плащат много повече от 25 лв., когато са доволни от услугите, които получават там, така че поставянето на този минимален праг няма да доведе до нищо добро”, каза той.

Според него единствено по този начин ще бъдат настроени пациентите срещу лекарите.

(източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5