регистрирай услуга безплатно | за реклама | за Спешно.Инфо | партньори
от дата: Pick a date до дата: Pick a date

»Свят

10:45 неделя, 5 февруари

„Ню Йорк таймс“: България разкрачена между Тръмп и Путин

С единия крак в Изтока и с друг в Запада България отдавна пази деликатно равновесие, пише Рик Лиман в статия за „Ню Йорк таймс“, озаглавена „Трудностите за България нарастват на фона на отношенията на Тръмп с Русия“.

Цитиран е президентът Радев, който казва, че България има ясна пътна карта – да остане в НАТО и ЕС, но в същото време страната има дълбока историческа връзка с Русия.

На фона обявеното от Тръмп намерение за подобряване на отношенията с Москва в България нарастват опасенията, че Америка и Русия ще се споразумеят помежду си във вреда на по-малките държави, както вече неведнъж е ставало, пише авторът.

Рик Лиман допълва, че по много причиин, включително икономически, множество български политици искат по-тесни връзки с Русия, но без да се губи западната ориентация.

След първоначалната еуфория от присъединяването към ЕС през 2007 настъпи разочарование заради бавния икономически растеж, корупцията, доминацията на олигарсите и българите погледнаха на изток. Растат националистическите настроения и мнозина се възхищават от авторитарния подход на Путин.

Проевропейските политици в България са в отстъпление, а перспективата за сближаване между Тръмп и Путин окуражава националистите не само в България, но и в останалата част от Източна Европа, пише още в статията.

Според Огнян Минчев, цитиран от автора, колкото по на изток се върви, толкова повече се засирват авторитаризмът и корупцията и в момента се води битка за територия, която винаги е била определяна като ничия. Минчев обаче предупреждава, че тази тенденция може да се пренесе и към Запада.

Според него трябва да се гледа до каква степен Путин ще се опита да повлияе на изборите във Франция, Германия и Холандия, както и в Чехия, която остава прозападна независимо от симпатиите на президента Земан към Русия.

Според председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов подобряването на отношенията между Русия и САщ е в интерес на България и на целия свят.

Иво Инджев посочва, че българският политически елит не осъжда анексията на Крим и се притеснява, че България може да стане разменна монета в голямата геополитическа игра.

Според бившия посланик в Москва Илиян Василев такава перспектива не е нещо ново за езточноевропейците и Тръмп може да прави каквото си пожелае, но тези страни ще се почувстват предадени.

Цитирани са данни от изследвания на Института за регионална и международна политика и на Центъра за изследване на демокрацията, според които руските инвестиции са 22 % от БВП на България и по този показател страната прилича на „завладяна“.

Според Петер Креко, унгарски гостуващ професор в университета на Индиана, намеците за подобряване на отношенията между Русия и САЩ импулсират националистите в Европа.

Според него обаче тези лидери се лъжат, ако си мислят, че ще спечелят от някакво голямо споразумение между Тръмп и Путин. Те няма да имат никаква роля, казва професорът.

В заключение Рик Лиман пише, че все повече анализатори изразяват притеснения, че сделка между Путин и Тръмп ще навали американското военно присъствие в региона за сметка на засилване на руското влияние.

За тези, които вярват в Америка, това е шок, казва Илиян Василев и допълва и че най-проамерикански настроените българи се обръщат срещу Америка, тъй като не виждат разлика между Путин и Тръмп. (източник)

Bulgarian TOP 0 1 2 3 4 5